Skip to main content

Steeds meer duurzame tonijn

Het persbericht van Marine Stewardship Council op Wereld Tonijn Dag toont aan dat er steeds meer duurzame tonijn beschikbaar is, maar dat er nog ruimte is voor verbetering in de sector. De wereldwijde tonijnvangst neemt toe, maar tegelijkertijd wordt de tonijnvisserij wereldwijd duurzamer. Ondanks uitdagingen in het beheer en impact op biodiversiteit, zijn er verbeteringen in vismethoden en traceerbaarheid. De verkoop van MSC-gecertificeerde tonijn stijgt, wat aangeeft dat consumenten duurzame vis belangrijk vinden. België en Nederland tonen een positieve trend in het aandeel gecertificeerde tonijn in supermarkten.

02 mei 2024

View

Skrei heeft weer MSC certificaat

De Noorse visserij op kabeljauw en schelvis aan de kust is gecertificeerd volgens de wereldwijd erkende standaard voor duurzame visserij van de Marine Stewardship Council (MSC). De visserijen werden onafhankelijk gecertificeerd door een externe auditor die de visserij beoordeelde aan de hand van de strenge criteria van MSC met betrekking tot de gezondheid van de bestanden, de bescherming van het milieu en het garanderen van effectief beheer.

20 december 2023

View

Atlantisch-Scandinavische haringbestand - vangstverlaging noodzakelijk om kritiek niveau te voorkomen.

Het Atlantisch-Scandinavische haringbestand bereikt kritiek niveau. Vangstverlaging van 44% noodzakelijk om de schade te beperken Een mogelijke herhaling van het instorten van het Atlantisch-Scandinavische haring bestand (AS-haring) in 1960 door overbevissing lijkt niet te voorkomen, zo blijkt uit nieuwe ICES-cijfers.

05 oktober 2023

View

Focus op veelzijdigheid tijdens tweede MSC Duurzame Vis Awards

MSC reikt op 3 oktober de Duurzame Vis Awards uit in België. Hiermee wil het keurmerk voor wilde vis de unieke duurzaamheidsprestaties van organisaties binnen de Belgische visserijsector onder de aandacht brengen.

03 oktober 2023

View

Negende editie Bewuste Visweek: oceaan-projectie in Centraal Station Antwerpen

Tijdens deze week roepen keurmerken ASC en MSC Belgische consumenten op om stil te staan bij duurzame visvangst en verantwoorde viskweek.

25 september 2023

View

Opwarming zeewater vraagt om nieuwe vangstregulering

Een hittegolf in de Atlantische Oceaan (met watertemperaturen vergelijkbaar aan die van een hottub) zal aanzienlijke impact op visstanden hebben.

21 september 2023

View

10 interessante feiten over voedsel uit onze oceaan ter ere van Wereld Oceanen Dag

Donderdag 8 juni 2023 is het de 15e Wereld Oceanen Dag. Op deze dag vraagt viskeurmerk MSC iedereen om stil te staan bij de pracht van de oceaan.

31 mei 2023

View

MSC Visserijstandaard 3.0 is live!

1 mei 2023 is de nieuwe MSC Visserijstandaard V3.0 van kracht gegaan. In dit artikel lees je alle Wijzigingen.

30 mei 2023

View

Naties moeten resoluut optreden op het kritieke moment voor de Noordoost-Atlantische makreel

MSC roept de Kuststaten die op Makreel vissen op om tegen vrijdag 31 maart 2023 een langetermijnovereenkomst voor quota-deling te sluiten. Ontdek waarom.

26 maart 2023

View

MSC erkend door de VN als wereldwijde indicator voor actie tegen biodiversiteitsverlies

Certificering volgens de wereldwijde normen van de MSC voor ecologisch duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten werd op de VN-biodiversiteitsconferentie (COP-15) erkend als een manier om inspanningen wetenschappelijk te meten.

21 december 2022

View

"Nieuwe MSC Visserijstandaard zal vooruitgang in duurzame visserij stimuleren" - MSC CEO

De Marine Stewardship Council (MSC) heeft vandaag haar nieuwe wereldwijde standaard voor de duurzame certificering van wildvangstvisserijen gelanceerd. De publicatie van de MSC Visserijstandaard versie 3.0 volgt op de meest uitgebreide herziening van de mariene wetenschap en beste praktijken op visserijgebied die de organisatie ooit heeft uitgevoerd.

26 oktober 2022

View

MSC reikt Duurzame Vis Awards uit

Marine Stewardship Council (MSC) lanceert zijn eerste Duurzame Vis Awards in België. Hiermee wil het keurmerk voor wilde vis de unieke duurzaamheidsprestaties van organisaties binnen de Belgische visserijsector onder de aandacht brengen.

06 oktober 2022

View

Bewuste Visweek zet onbekende helden uit het water in de schijnwerpers

Van 26 september tot en met 2 oktober is het de achtste editie van de jaarlijkse Bewuste Visweek: een initiatief van keurmerken Marine Stewardship Council (MSC) en Aquaculture Stewardship Council (ASC) die alle Belgen oproept om stil te staan bij duurzame visvangst en verantwoorde viskweek.

22 september 2022

View

Steeds meer huisdieren krijgen duurzaam gevangen vis te eten

Uit nieuwe cijfers beschikbaar gesteld door Marine Stewardship Council (MSC) blijkt dat het aantal huisdiervoerproducten met MSC gecertificeerde duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten in de lift zit.

19 april 2022

View

Overheden staan al jarenlang overbevissing toe op makreel, haring en blauwe wijting

De Marine Stewardship Council (MSC) roept de beleidsmakers van de visserijnaties in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan op om tijdens de komende vergaderingen van de kuststaten tussen 19 en 27 oktober 2021 een gezamenlijke overeenkomst te sluiten voor het beheer van deze belangrijke bestanden.

19 oktober 2021

View

Bewuste Visweek 2021 focust op impact

de keurmerken brengen MSC en ASC tijdens de jaarlijkse Bewuste Visweek ‘Een goed verhaal op je bord’. In deze week - van 27 september tot 3 oktober -  laten de labels zien welke impact zij hebben op natuur, economische ontwikkeling en lokale gemeenschappen.

21 september 2021

View

Jean sur Mer Harbor Cafe is het eerste MSC-gecertificeerde visrestaurant van België

Bij Jean sur Mer draait het om liefde voor duurzame Noordzeevis. Na het Marine Stewardship Council (MSC)-ambassadeurschap van Jean sur Mer en de eerste MSC-gecertificeerde foodtruck van de Benelux in 2019, zijn ze vanaf nu ook het eerste MSC-gecertificeerde restaurant van België.

30 juni 2021

View

Sterke groei in beschikbaarheid MSC gecertificeerde tonijn. Ruimte voor groei op de Belgische markt.

Consumenten kunnen steeds meer de keuze maken voor duurzame tonijn, zo blijkt uit nieuwe gegevens van de Marine Stewardship Council (MSC). Inmiddels is bijna 30% van de wereldwijde tonijnvangst MSC gecertificeerd.

01 mei 2021

View

Meeste Belgen vinden lokale oorsprong belangrijk, maar weten niet waar hun favoriete vis vandaan komt

Uit een nieuwe studie, gepubliceerd ter gelegenheid van de Bewuste Visweek, blijkt dat de meeste Belgen niet weten waar hun vis vandaan komt. De helft van de consumenten zegt geen idee te hebben van de oorsprong van zeebaars of van de koolvis in fishsticks die worden verkocht in de Belgische winkels en restaurants.

18 september 2020

View

Oceanen kunnen zich tegen 2050 herstellen

De oceanen kunnen zich binnen een generatie herstellen. Dit is de boodschap van een van MSC. Het benadrukt de urgentie om duurzaam visserijbeheer te implementeren om dit herstel te bevorderen.

08 juni 2020

View

COVID-19: zes maanden uitstel mogelijk voor beoordeling en certificering.

Visserijen krijgen een automatische verlenging van zes maanden aangeboden op de gebruikelijke termijn voor MSC-evaluaties en -certificeringen. Het is de eerste keer in de 22-jarige geschiedenis van MSC dat dit gebeurt.

30 maart 2020

View