Kan je nog wel tonijn eten?

Je leest weleens berichten dat tonijn een bedreigde vissoort is, waardoor je misschien wel denkt dat je maar beter helemaal geen tonijn meer kan eten... De realiteit is iets genuanceerder: er is voldoende tonijn die je met een gerust hart kan eten. Alleen, weten welke tonijn dat dan precies is en uit welke oceaan deze tonijn komt, is niet altijd even gemakkelijk. Nochtans is dat wel nodig om een goede keuze te maken. Het MSC-keurmerk helpt je om met vertrouwen duurzame tonijn te kiezen.

School blauwe vin tonijnen (1920x1080)

De ene tonijn is de andere niet

Tonijn is een van de meest gegeten vissoorten in België. Zeker in blik, waar vooral Skipjack en Geelvintonijn voor worden gebruikt. In de schappen van supermarkten zijn Skipjack, Geelvin en ook Albacore (witte tonijn) te vinden als steaks of smeersalades, in broodjes tonijnsla en op menu's in restaurants. Daarnaast wordt wereldwijd ook Grootoog en Blauwvin gegeten, maar die zie je hier in België niet veel terug. 

We vertellen je hieronder graag wat meer over al deze tonijnsoorten: over de locaties waar ze worden gevangen en over hoe ze worden gevangen. 

tonijn

Wat betekent het MSC-keurmerk voor tonijn?

Soms is het moeilijk om te bepalen wat nu precies duurzame tonijn is. We leggen het graag uit. Voordat tonijn een MSC-keurmerk krijgt, worden veel verschillende factoren bekeken. Of tonijn wel of niet als duurzaam kan worden gezien, hangt af van bijvoorbeeld de soort, het gebied waar het gevangen is, welke vangstmethode is gebruikt en of de tonijn te traceren is - van boot tot bord. Als certificatieprogramma maken wij het consumenten graag gemakkelijk. Ons MSC-keurmerk staat voor een product dat terug te brengen is tot een visserij die erkend wordt volgens de MSC-visserijstandaard. Bovendien worden deze visserijen door onafhankelijke auditeurs steeds opnieuw weer gecontroleerd.

Wil je weten wat nu precies duurzame tonijn is? Hieronder hebben we het samengevat in de vijf duurzaamheidsfactoren voor tonijn. 

Pole&Line tonijnvisserij op boot (1920x1080)

Wat betekent het MSC-programma voor de verduurzaming van de tonijnvisserij?

Overbevissing voorkomen

MSC-gecertificeerde tonijnvisserijen vissen alleen op bestanden die gezond zijn of waarvoor een robuust en aantoonbaar geloofwaardig herstelplan in werking is. Ze zijn verplicht een vangstbeheermodel (een 'Harvest Control Rule') te ontwikkelen en gebruiken, zodat de vangst wordt gemonitord en zo nodig bijgesteld.

Bijvangst minimaliseren

De diverse vangstmethoden van tonijn kennen andere risico's op bijvangst van andere vissen, vogels en beschermde dieren zoals haaien en schildpadden. Voor MSC-certificering wordt nauwkeurig gekeken welke maatregelen in de specifieke visserij nodig zijn; van lintjes aan lijnen om vogels af te schrikken, tot manoeuvres om zeedieren uit netten te helpen voor deze worden opgehaald.

Illegale praktijken uitbannen

Helaas komt er ook illegale visserij voor (zonder regulering op, en rapportering van vangsten) en is ook ontvinning (shark finning) een probleem in de tonijnsector. Beiden zijn niet toegestaan in het MSC-programma. Visserijen moeten kunnen aantonen dat dit niet voorkomt op hun schepen. Vaak nemen ze onafhankelijke waarnemers (observers) mee aan boord.

Aandacht voor mensenrechten

Hoewel MSC een ecologische standaard is, zijn er ook diverse maatregelen tegen slavernij in de MSC-keten. Je kan in onze online database van elke tonijnvisserij een verklaring lezen hoe zij de rechten van hun vissers en medewerkers beschermen.

De traceerbaarheidsstandaard zorgt er verder voor dat MSC-gecertificeerde tonijn de hele toeleveringsketen gescheiden blijft van niet-gecertificeerde. Dit gebeurt op basis van een set specifieke eisen waardoor wordt voorkomen dat niet-duurzame tonijn, of een illegaal product als duurzaam wordt verkocht aan de eindconsument.

Wil je meer lezen over het werk van MSC? Kijk dan hier: de noodzaak van duurzame vis.

Tonijn infografiek
Tonijn_bestanden

Rapporten en onderzoeken van MSC

Blik op Conserven 2021

Blik op Conserven 2021

Komen conservenmerken de Belgische consument tegemoet?

Lees hier het complete rapport
MSC Sustainable Tuna Handbook

MSC Sustainable Tuna Handbook

De laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzame tonijn vindt u in dit rapport.

MSC Sustainable Tuna Handbook
Pelagische visserijen onder druk

Pelagische visserijen onder druk

De pelagische soorten staan onder hoge visserijdruk. Goed beheer is essentieel.

Small pelagic fisheries
  • '{{item.Image.Title}}', {{item.Image.Artist}}, {{item.Image.Description}}