Skip to main content

Hier vindt u alle vragen en antwoorden die u heeft over MSC, duurzame visserij en certificering.

Over MSC

MSC staat voor het Marine Stewardship Council. We zijn een internationale non-profit organisatie en in 1997 door Unilever en WWF opgericht om overbevissing aan te pakken. Meer informatie over MSC vind je hier.
MSC is het keurmerk voor duurzame wild gevangen vis en ASC is het keurmerk voor verantwoord gekweekte vis. 
ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council, dit is een onafhankelijke internationale non-profit organisatie die het certificerings- en labelingsprogramma voor verantwoorde aquacultuur beheert. Waar MSC zich dus inzet voor duurzame wildgevangen vis, zet ASC zich in voor verantwoord gekweekte vis. Lees hier meer over de samenwerking van MSC met ASC tijdens de bewuste visweek
  

Vis op je bord

MSC-gecertificeerde producten zijn in België goed verkrijgbaar in vrijwel alle supermarkten. Verder zijn er ook horecazaken die MSC-gecertificeerde vis verkopen. Ga je wel eens naar de Quick of Ikea? Ook hier worden MSC producten verkocht. Kijk hier waar MSC nog meer te koop is
Volgens het Vlaams Instituut Gezond leven levert het eten van vis veel gezondheidsvoordelen op vanwege alle essentiële voedingsstoffen (waaronder omega 3-vetzuren, vitamine D & eiwitten). Zij adviseren dan ook om minstens een keer per week (vette) vis te eten. Lees hier meer over waarom vis eten gezond is
Volgens de het Vlaams Instituut Gezond Leven levert het eten van vis veel gezondheidsvoordelen op vanwege alle essentiële voedingsstoffen (waaronder omega 3-vetzuren, vitamine D & eiwitten). Vette vissoorten zoals zalm, makreel en haring zijn extra rijk aan Omega-3, wat helpt in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vis is 'vet' als er meer dan 5% vet inzit. Dit kan je checken op het etiket. Lees hier meer over waarom vis eten gezond is.
Wist je dat een deel van het plastic in het water bestaat uit verloren vistuig?
Om MSC-gecertificeerd te raken en blijven, moet een visserij kennis tonen van de omvang van het verlies van vistuig en de impact van dit verloren vistuig, waarbij geen significant negatieve impact mag zijn op het ecosysteem en aanwezige diersoorten. Lees hier meer over MSC en plastic vervuiling in de blog van Anne-Floor van Dalfsen. Intussen is onze standaard in ontwikkeling. Hier lees je meer over het hoe / wat: Preventing lost gear and ghost fishing.
Aangezien het MSC-logo op de verpakking staat, is er geregeld het misverstand dat de MSC de producent van het visproduct is. Dit is niet het geval, het MSC- keurmerk gaat over de duurzaamheid van de vis. We zijn geen kwaliteitslabel en ook niet verantwoordelijk voor de verwerking. Wel zorgen we met ons traceerbaarheidscertificaat ervoor dat de vis in het pakje met het MSC-keurmerk ook daadwerkelijk afkomstig is uit een MSC gecertificeerde visserij.
 

Duurzame visserij

We spreken van duurzame visserij wanneer het volgens de voorschriften van de MSC visserijstandaard gebeurt. De MSC visserijstandaard toetst drie kernprincipes: 

  • P1. Duurzame visbestanden. Er vindt geen overbevissing plaats. Er blijft genoeg vis in de zee achter om het bestand op een gezond peil te houden. 
  • P2. Minimale impact op het ecosysteem. De visserij moet zorgvuldig werken, zodat ander zeeleven en hun leefgebieden gezond blijven. 
  • P3. Effectief visserijbeheer. MSC gecertificeerde visserijen moeten zich houden aan de wetgeving die op hen van toepassing is. Daarop wordt toegezien. Ook moeten ze zich kunnen aanpassen aan veranderende milieuomstandigheden die de omvang van het visbestand beïnvloeden.

De standaard wordt ontwikkeld samen met de visserijsector, wetenschappers, natuurorganisaties, overheden en andere belanghebbende.

Bij MSC-certificering van een visserij zijn meestal geen specifieke eisen opgenomen om een seizoen of paaiperiode te vermijden. Dit heeft een ecologische, wiskundige reden.

Om gecertificeerd te raken, moet een visserij namelijk aantonen dat het doelbestand groot genoeg is én blijft. Het kan tegen-intuïtief aanvoelen om vis te eten in het paarseizoen die eieren draagt.

Vissen hebben een zeer groot aantal eieren. Een individuele vrouwelijke schol heeft tussen de 60.000 en 100.000 eieren. En het is normaal dat in de natuur slechts een (heel) klein deel van alle eieren volwassen wordt.

Je kunt er zeker van zijn dat een product met het MSC-keurmerk uit een duurzaam bestand komt. Dit wordt gegarandeerd door het uitgebreide beoordelingsproces en de jaarlijkse controle audits. Deze zorgen ervoor dat de prestaties van de visserij in overeenstemming blijven met onze strenge, wetenschappelijke norm.
 

Certificering

  • De vraag naar duurzame vis groeit wereldwijd.
  • Certificatie geeft vertrouwen in de duurzame oorsprong van uw producten dankzij de traceerbaarheidseisen.
  • Certificatie versterkt loyaliteit van medewerkers, leveranciers en klanten door gedeelde duurzaamheidsdoelstellingen. 
  • Het is een onafhankelijke manier om aan te tonen dat uw bedrijf goed wordt beheerd. 
  • U wordt deel van een netwerk van duizenden gecertificeerde leveranciers met keuze uit meer dan 100 soorten wildvangen vissoorten.

Hier vind je meer informatie over MSC certificering in de visserij of de visketen.

Het doel van de MSC Traceerbaarheidsstandaard is vermenging van gecertificeerde vis met niet-gecertificeerde vis te voorkomen. Het verzekert consumenten dat vis-, schaal- en schelpdierproducten met MSC-keurmerk afkomstig zijn van een duurzaam beheerde, MSC-gecertificeerde visserij. Om met MSC-keurmerk producten te kunnen verkopen, moet elk bedrijf in de toeleveringsketen een geldig MSC traceerbaarheidscertificaat hebben en regelmatig een onafhankelijke audit ondergaan om het te behouden. Lees hier meer over onze traceerbaarheidsstandaard.  

Enkel MSC-gecertificeerde bedrijven mogen het MSC-keurmerk gebruiken op producten of voor promotionele doeleinden. 

Is uw bedrijf gecertificeerd volgens onze traceerbaarheidsstandaard. Op deze pagina kunt het formulier voor MSC licentie invullen en aanvragen.  

Heeft u ergens misbruik van het MSC-keurmerk vastgesteld? U kan dit hier melden.