Skip to main content
Draag bij aan gezonde oceanen voor huidige en toekomstige generaties

MSC is het enige certificeringsprogramma en keurmerk voor duurzame wilde visvangst, dat voldoet aan de ‘best practice’-richtlijnen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (de FAO) en ook van ISEAL, de wereldwijde koepel voor duurzaamheidsstandaarden. Bovendien is MSC het enige wereldwijde programma voor duurzame wilde visvangst, dat voldoet aan de eisen van het Global Seafood Sustainability Initiative (GSSI). 

Visserijen, retailers en voedselverwerkers dragen met hun deelname aan ons programma bij aan gezonde oceanen waaruit op de korte, maar vooral ook de lange termijn, voldoende vis gevangen kan worden. Om de markt voor duurzame vis verder te laten groeien, werkt MSC wereldwijd samen met allerhande visserijen: van grootschalige, industriële vissers tot kleine, traditionele vissers.

Wat is visserijcertificering?

Middels MSC certificering kan een visserij aantonen aan dat ze voldoet aan de ‘best practices’ op het vlak van duurzaam vissen. Om gecertificeerd te raken, wordt een visserij beoordeeld tegen de MSC Visserij standaard door een onafhankelijke certificeerder.  De standaard is ontwikkeld in overleg met een brede waaier mensen en organisaties over de hele wereld, waaronder academici van de overheid, onderzoekers, de visserijsector en NGO's. Vis, schaal- en schelpdierproducten dragen het MSC keurmerk om de consument te garanderen dat ze afkomstig zijn van een gecertificeerde visserij. 

Waarom je visserij laten certificeren?

De MSC-certificering bevestigt dat uw visserij goed wordt beheerd en bijdraagt aan gezonde oceanen voor huidige en toekomstige generaties. Het betekent dat je voldoet aan 's werelds meest erkende benchmark voor duurzaamheid: de MSC Visserijstandaard. Wanneer je visserij gecertificeerd is, kan je vangst worden verkocht met het blauwe MSC-keurmerk.

MSC-certificering kan diverse voordelen bieden:

  • een betere reputatie
  • meer zichtbaarheid
  • verbeterde dialoog met de belanghebbenden
  • pad van vooruitgang
  • beschermde inkomstenbronnen 
  • toegang tot nieuwe markten
  • promotiekansen

Wat is een visserij?

De definitie van een visserij varieert binnen het MSC-programma. Bij elk assessment stellen de visserijcliënt(en) en de certificeerder samen precies vast waarop de beoordeling van toepassing is. De definitie kan worden gesteld op basis van wetenschappelijke informatie zoals gegevens over visbestanden, en/of op basis van operationele factoren zoals vistuig en vloot-onderdelen.

Voorbeelden van soorten visserijen

Visserij 1
Twee of meer onafhankelijke groepen vissers of schepen die zich richten op eenzelfde visbestand, worden beoordeeld als één visserij. 

Visserij 2
Een deel van een visserij wordt beoordeeld. Dit deel kan een type boot of vistuig binnen een grotere visserij zijn. 

Visserij 3 
Meerdere visserijen, die gebruik maken van meerdere methoden en typen vistuig, die zich richten op een aantal vissoorten en beheerd worden door één cliënt, die alle onderdelen graag als één visserij laat beoordelen.

 

Track a Fishery

Track a Fishery is een database van alle visserijen in het MSC programma. U kunt hier alle certificeringen en documentatie over beoordelingen downloaden. 

Ga naar Track a Fishery

 

Aanmelden voor nieuwsbrief met nieuwe visserijen certificeringen:

Aanmelden

Zeewier

Samen met de Aquaculture Stewardship Council (ASC) hebben we ook een standaard voor zeewier productie ontwikkeld. Op de website van ASC is meer informatie over deze MSC-ASC Seaweed Standard te vinden.

Onze Standaarden

De MSC visserijstandaard

De MSC visserijstandaard

De visserijstandaard beoordeelt of een visserij duurzaam én goed beheerd is. Duurzaam gevangen vis is herkenbaar aan het blauwe MSC-keurmerk.

De MSC traceerbaarheid standaard

De MSC traceerbaarheid standaard

De MSC traceerbaarheidsstandaard garandeert dat vis met het MSC-keurmerk herleid kan worden naar een duurzame, gecertificeerde visserij. MSC-gecertificeerde vis blijft, in de hele keten van oceaan tot bord, continu gescheiden van niet-gecertificeerde vis.

Zeewierstandaard

Zeewierstandaard

ASC en MSC beheren samen een Zeewierstandaard. Deze beschrijft hoe milieuvriendelijke, duurzame en maatschappelijk verantwoorde productie van zeewier er uit ziet. De standaard is van toepassing op alle activiteiten op het gebied van gekweekt en in het wild groeiend zeewier, wereldwijd.