Skip to main content

10 interessante feiten over voedsel uit onze oceaan ter ere van Wereld Oceanen Dag

Donderdag 8 juni 2023 is het de vijftiende Wereld Oceanen Dag, een dag die door Verenigde Naties in het leven is geroepen om de oceanen wereldwijd en onze relatie tot de zee te vieren. Ter gelegenheid van deze belangrijke dag vraagt de Marine Stewardship Council (MSC) iedereen om stil te staan bij de pracht van de oceaan. Deze tien opvallende feiten bevestigen de grote rol die de oceanen spelen in onze levens en hoe belangrijk het is om er respectvol mee om te gaan.


1. Vis en zeevruchten worden ook superfood genoemd vanwege de enorme hoeveelheid voedingsstoffen. Vissen, schaal- en schelpdieren zitten vol met belangrijke voedingsstoffen, zoals zink, ijzer, vitamine A en B12 en omega-3 vetzuren die allemaal essentieel zijn voor de menselijke gezondheid. Vette vis zoals zalm en haring bevat meer essentiële voedingsstoffen dan noten, granen, vlees, bladgroenten of zaden. Onderzoek heeft aangetoond dat deze voedingsstoffen beter door het lichaam worden opgenomen wanneer ze uit vis, schaal- of schelpdieren komen dan de voedingsstoffen uit groenten en voedingssupplementen.

2. Wilde vis en zeevruchten zijn een planeetvriendelijke optie. Vissen hebben een lagere impact op het milieu dan het kweken van dieren op het land, omdat het zeer weinig land of zoet water gebruikt en geen voer of meststoffen nodig heeft.

Mosselen bijvoorbeeld zijn naar volume het meest geconsumeerde product uit onze zeeën, voor populaire vissoorten als kabeljauw en zalm. Mosselen zijn interessant vanwege de lage carbon footprint en de positieve impact op de waterkwaliteit door hun filterende werking. Daarnaast is mosselen eten ook erg gezond. In tegenstelling tot wat we vaak voor vissoorten moeten zeggen, is er voor mosselen geen enkele reden om minder te eten of te variëren.

3. Het eten van vis als alternatief voor  vlees kan de koolstofuitstoot helpen verminderen. Het eten van in het wild gevangen vis en zeevruchten resulteert in minder dan een tiende van de hoeveelheid koolstofdioxide die gepaard gaat met rood vlees. Het heeft ook een lagere koolstofvoetafdruk dan kaas of kip. 

Bepaalde vissen, schaal- of schelpdieren, waaronder kleine vissen zoals haring, hebben een lagere koolstofuitstoot dan rijst en maïs, tevens behoren ze ook tot de meest voedzame vissoorten.

4. Variëteit aan soorten. Er zijn meer dan 2.200 soorten in het wild gevangen vissoorten, schelpdieren of zeevruchten en 600 gekweekte soorten, maar toch eten de meesten van ons slechts een klein aantal verschillende vissen. Variatie op je bord helpt mee om overbevissing tegen te gaan, aangezien de marktvraag verschuift naar meerdere soorten. Zo zijn in de Benelux goede alternatieve voor populaire soorten als kabeljauw te vinden.

5. Mensen eten al bijna 2 miljoen jaar vis. Het vroegste definitieve bewijs dat oermensen waterdieren aten, dateert van 1,95 miljoen jaar geleden in Kenia. Rond die tijd begon de mens met een groter brein te evolueren.

6. Vis is het meest wereldwijd verhandelde voedsel - meer dan suiker of koffie. Vis is het meest verhandelde product in het wereldwijde voedselsysteem, met een verdubbeling van de handel in zowel hoeveelheid als waarde tussen 1998 - 2018. De jaarlijkse waarde van de internationale handel in vis,  schaal- of schelpdieren bedraagt 151 miljard dollar - meer dan vijf keer de handelswaarde van koffie en ongeveer 30 miljard dollar meer dan die van suiker. Dit maakt de visserij essentieel voor veel nationale economieën.

7. Het gaat niet alleen om voedsel - miljoenen mensen zijn afhankelijk van de visserij als een manier van leven. 600 miljoen mensen zijn afhankelijk van vis, schaal- en schelpdieren voor werkgelegenheid. En het zijn niet alleen vissers - meer dan de helft van de mensen die in de visserijsector werken zijn vrouwen. Visserij is ook verankerd in de cultuur van veel kustgemeenschappen.

8. Door duurzaam te vissen, kunnen we zelfs meer vangen! Door zorg te dragen voor de oceaan en alleen te vissen wat de oceaan kan leveren, kunnen we meer vis vangen. Overbevissing kan worden tegengegaan; zo kan de wereldwijde jaarlijkse productie van vis, schaal- en schelpdieren met 16 miljoen ton toenemen - genoeg om te voorzien in de eiwitbehoefte van 72 miljoen mensen extra per jaar.

9. Wereldwijd eten mensen meer vis. Naar verwachting zal de vraag naar vis, schaal- en schelpdieren tegen 2050 verdubbeld zijn. Om aan deze toenemende vraag te voldoen en een groeiende wereldbevolking te voeden, moeten regeringen de visserij steunen en erkennen. De verwachting is dat ook de vraag naar kweekvis zal toenemen

10. Door alleen duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten te eten, zorgt u ervoor dat uw kinderen en kleinkinderen ook van vis kunnen genieten. Door visproducten te kopen met het blauwe MSC-keurmerk of het groene ASC-keurmerk op kweekvis, steunt u verantwoordelijke vissers en zorgt u voor een oceaan vol leven en heerlijke visproducten voor toekomstige generaties.

Rupert Howes, algemeen directeur van MSC, voegt ten slotte toe: 

"We worden geconfronteerd met een ongekende druk op de mondiale voedselproductiesystemen, met een wereldbevolking die in 2030 meer dan 8 miljard zal bedragen en de mogelijk catastrofale gevolgen van klimaatverandering. Wilde vis speelt nu al een cruciale rol door miljarden mensen van eiwitten te voorzien en een moeilijk te overtreffen natuurlijke, koolstofarme vorm van voedselproductie te bieden.  

Als meer visserijen wereldwijd duurzaam worden beheerd, kunnen we nog meer van de voeding bieden die nodig is om een groeiende bevolking te voeden. Maar dit vereist dringend actie, aangezien één derde van de visbestanden in de wereld nu wordt bedreigd. Als we erin slagen het probleem van overbevissing aan te pakken, helpen we de voedselonzekerheid tegen te gaan en een slechte gezondheid te voorkomen. Consumenten, vissers en bedrijven steunen deze broodnodige verschuiving al. Maar de regeringen kunnen meer doen en ervoor zorgen dat onze voedselsystemen wereldwijd dringend veranderen."