Maak duurzame voeding nu BTW-vrij — Marine Stewardship Council
Persoonlijke hulpmiddelen
Inloggen

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Onderdelen
U bent hier: Home Nieuws Nieuws Maak duurzame voeding nu BTW-vrij
MSC een van de 11 topkeurmerken in Nederland

MSC een van de 11 topkeurmerken in Nederland

Maak duurzame voeding nu BTW-vrij

14-10-2017

De elf topkeurmerken* roepen de politiek op om de BTW-verhoging van 6% naar 9% aan te grijpen om de BTW op duurzame voedingsproducten af te schaffen. Deze maatregel past in het rijtje aan klimaatmaatregelen van het nieuwe kabinet onder het motto ’de vervuiler betaalt’. En doet recht aan de ‘echte prijs’ van produkten. 

Duurzame voeding, in Nederland herkenbaar aan de elf Topkeurmerken, is aan een sterke opmars bezig. Het afgelopen jaar steeg de omzet volgens de Monitor Duurzaam Voedsel 2016 van 3 naar 3,7 miljard Euro. De overheid juicht dit toe. Logisch, want het is maatschappelijk zeer gewenst dat onze voeding diervriendelijk, milieuvriendelijk, klimaatvriendelijk en mensvriendelijk (sociaal en gezond) wordt geproduceerd. Dat lost tal van problemen op en bespaart kosten. Daarom roepen de elf Topkeurmerken*  de politiek op om de BTW-verhoging van 6% naar 9% aan te grijpen om de BTW op duurzame voedingsproducten juist af te schaffen.

True Cost 

Duurzame producten zijn vaak iets duurder, omdat maatschappelijke verbeteringen in de prijs opgenomen zijn. Denk aan een eerlijke prijs voor de boer, weidegang voor koeien, goede arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijke productiemethodes. Veel duurzame producten zouden nu al goedkoper zijn dan ‘gewone producten’ als werkelijke kosten voor deze verbeteringen doorberekend zouden worden. Met de aankoop van duurzame producten besparen we dus op kosten voor onder meer ontwikkelingshulp, natuurbescherming, klimaatverandering, dierenwelzijn en gezondheid. De sterke stijging van de duurzame aankopen bewijst dat consumenten hier waarde aan hechten. 

BTW-politiek nieuwe kabinet

Nu het nieuwe kabinet heeft besloten om het lage BTW-tarief te verhogen van 6% naar 9% roepen de duurzame topkeurmerken de politiek op om de BTW op duurzame producten helemaal af te schaffen. Dat is de snelste route naar een wereld van duurzame productie, die op termijn de overheidsuitgaven verlaagt op alle maatschappelijke thema’s die met landbouw en voeding samenhangen. 


Esther Luiten, commercieel directeur, Aquaculture Stewardship Council
Marijke de Jong, programmamanager, Beter Leven keurmerk, Dierenbescherming
Bavo van den Idsert, directeur Bionext
Bert Ruitenbeek, directeur Demeter
Bas Rüter, voorzitter, Stichting EKO-keurmerk
Hans Nieuwenhuis, Program Director Benelux, Marine Stewardship Council
Peter d’Angremond, directeur Max Havelaar
Gijs Dröge, directeur Milieukeur
Marcel Clemont, directeur Markets Transformation, Rainforest Alliance Europe
Inke van der Sluijs, Technical Manager, Roundtable On Sustainable Palm Oil (RSPO)
Han de Groot, Executive Director, Utz

* = MilieuCentraal heeft elf keurmerken als Topkeurmerk erkend omdat zij transparant, betrouwbaar en ambitieus zijn. Deze elf keurmerken zijn: ASC en MSC, Beter Leven 2 en 3-sterren, Biologisch EU, Demeter, EKO, Faitrade, UTZ, Planet Proof en RainForest Alliance.

Document acties