Skip to main content

Steeds meer vis wordt duurzaam gevangen of verantwoord gekweekt

Bewuste vis steeds populairder bij gezinnen met kinderen

Den Haag, Utrecht, Zeist, 17 september 2015 - Bewust gevangen of gekweekte vis wordt steeds populairder. Steeds meer vis die door huishoudens in Nederland wordt gekocht is voorzien van het MSC- (duurzaam gevangen) of ASC- (verantwoord gekweekt) keurmerk. Gezinnen met kinderen en gepensioneerden eten samen 35 procent van alle verkochte ‘bewuste’ vis. Zij kopen hun vis het vaakst bij Albert Heijn, Lidl en Aldi. Dit blijkt uit onderzoek van GFK naar consumptie van ‘bewuste’ vis bij de start van de Bewuste Visweek op maandag 21 september.

De populairste vissen voor consumptie zijn: haring, zalm, koolvis, pangasius en tilapia. Ook vrijwel alle vissticks en lekkerbekjes die in supermarkten liggen hebben het MSC-keurmerk. Haring is de populairste duurzaam gevangen vis met maar liefst een kwart van de totale consumptie. Vissticks zijn verantwoordelijk voor 17 procent en wilde zalm voor 14 procent. Pangasius en tilapia zijn de meest gegeten verantwoord gekweekte vissoorten, hoewel gekweekte zalm en garnalen aan een opmars bezig zijn. De meeste ‘bewuste vis’ wordt gegeten in Zuid-Holland, Noord Brabant en Noord-Holland. In Flevoland wordt het minst ‘bewuste’ vis gegeten. Supermarkten hebben de intentie vanaf 2016 uitsluitend gecertificeerde vis te verkopen.  

Uitgebreid assortiment

Vanaf de start van de Bewuste Visweek aanstaande maandag vinden op tal van plekken in Nederland acties plaats om consumenten te wijzen op het belang om duurzaam gevangen of verantwoord gekweekte vis te eten. De consumenten worden erop geattendeerd hoe uitgebreid het assortiment vis-, schaal- en schelpdieren met het ASC-keurmerk en MSC-keurmerk is.

De Bewuste Visweek

De Bewuste Visweek is een initiatief van Het Wereld Natuur Fonds (WNF), Marine Stewardship Council (MSC) en de Aquaculture Stewardship Council (ASC). Supermarktketens, visdetaillisten, cateraars, visleveranciers en bekende vismerken steunen het initiatief. Om de visbestanden gezond te houden, kwetsbare kustgebieden te ontzien en ook in de toekomst een groeiende wereldbevolking van vis te kunnen voorzien is het belangrijk dat vis die consumenten eten duurzaam gevangen is en verantwoord gekweekt. Tijdens de Bewuste Visweek ontdekken consumenten bijvoorbeeld hoe uitgebreid het assortiment vis-, schaal- en schelpdieren met het ASC-keurmerk en MSC-keurmerk is, waar ze die kunnen aanschaffen en hoe ze die kunnen bereiden.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bijl PR, Ruud Bijl, 010 2842929. Hier kunt u ook het Gfk rapport aanvragen.

Initiatiefnemers


Wereld Natuur Fonds (WNF)
Het Wereld Natuur Fonds streeft naar een wereld waarin de mens leeft in harmonie met de natuur, door (i) het beschermen van de biodiversiteit, (ii) het duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen en (iii) door het promoten van verantwoord en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen, zoals vis.

Meer informatie: www.wnf.nl

Marine Stewardship Council (MSC)
De Marine Stewardship Council is een internationale non-profit organisatie die in 1997 is opgericht om een bijdrage te leveren aan de gezondheid van de oceanen door duurzame visserij te erkennen en te belonen. MSC is het enige wereldwijd erkende keurmerk en certificeringsprogramma voor duurzaam wildgevangen vis. Het blauwe MSC-keurmerk is het enige ecolabel voor visproducten dat zowel aan de richtlijnen voor visserijcertificering van de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) voldoet, als ook aan die van de ISEAL Gedragscode voor het zetten van Sociale en Milieustandaarden. MSC heeft kantoren in Londen, Seattle, Tokio, Sydney, Den Haag,  Beijing, Berlijn, Kaapstad, Kopenhagen, Halifax, Parijs, Madrid, Moskou, Stockholm, Santiago, Salvador, Singapore en Reykjavik. Wereldwijd dragen meer dan 27.000 producten het MSC-keurmerk.

Meer informatie:  www.msc.org/nl

Aquaculture Stewardship Council (ASC)
De Aquaculture Stewardship Council is als onafhankelijke non profit organisatie in 2010 door het Wereld Natuur Fonds en IDH (Initiatief Duurzame Handel) opgericht om de certificering op te zetten voor verantwoorde viskweek wereldwijd. De ASC-standaard toetst de prestaties van de kwekerijen in het omgaan met de natuurlijke omgeving en het naleven van richtlijnen op het gebied van sociale omstandigheden voor arbeiders en de lokale gemeenschap. De certificering gebeurt door onafhankelijke, derde partijen. De (concept)rapportages worden op de ASC website openbaar gemaakt. Het ASC-keurmerk op de verpakking garandeert consumenten dat de vis die zij kopen gekweekt is met zo min mogelijk impact op de natuurlijke omgeving en de omringende leefgemeenschap.

Meer informatie: www.asc-aqua.org