Skip to main content

De noodzaak van een goede traceerbaarheid (Chain of Custody).

Het is bijna onmogelijk om met het blote oog de verschillende vissoorten in producten te identificeren. Kijk maar naar de blikjes hierboven. Herken jij wat makreel, sardine of haring is?

 

Makreel, sardine of haring in blik

Een internationale analyse laat zien dat gemiddeld 30% van de visproducten verkeerd zijn beschreven of gelabeld. Als je zeker wilt zijn dat de vis die je koopt ook echt die vis is die je verwacht, wil je kunnen vertrouwen op een organisatie die dit kan checken.

Gelukkig hoef je hiervoor zelf geen visexpert te zijn. MSC kan het voor je simpel maken. Als je het blauwe MSC-keurmerk ziet, dan weet je zeker dat je kiest voor wild gevangen vis die van jouw bord terug te volgen is naar een duurzame visserij. 

Hoe gaat dit in zijn werk?

In 1999 ontwikkelde de MSC haar traceerbaarheidstandaard, in het Engels Chain of Custody Standard om visfraude tegen te gaan. Het doel van de MSC Traceerbaarheidsstandaard is vermenging van gecertificeerde vis met niet-gecertificeerde vis te voorkomen. Het verzekert consumenten dat de vis-, schaal- en schelpdierproducten met MSC-keurmerk die zij kopen legaal afkomstig zijn van een duurzaam beheerde bron, niet vermengd zijn met niet-gecertificeerde vis-, schaal- en schelpdierproducten en getraceerd kunnen worden in de hele toevoerketen, van de oceaan tot het bord.

“99,1% van de vis-, schaal- en schelpdierproducten MSC-keurmerk correct gelabeld”

Tussen 2009 en 2016 heeft de MSC de opdracht gegeven tot het uitvoeren van DNA-tests op honderden MSC gecertificeerde producten, van over de hele wereld. De tests hebben aangetoond dat 99,1% van de vis-, schaal- en schelpdierproducten met MSC-keurmerk correct is geëtiketteerd.