Skip to main content

De Marine Stewardship Council nodigt de wereld uit voor een Duurzame Vis Lunch

Restaurants, bedrijfscateraars, maatschappelijke organisaties en bedrijven overal ter wereld bundelen hun krachten met de Marine Stewardship Council (MSC) [1] met de organisatie van de eerste Duurzame Vis Lunch. Tijdens lunchtijd (lokale tijd) op 30 september 2009 worden wereldwijd vislunches uit duurzaam gecertificeerde visserijen geserveerd. MSC viert dit jaar zijn tiende verjaardag. De Duurzame Vis Lunch onderstreept de inspanningen, die vissers en de visketen over de hele wereld nemen om een groeiende markt voor duurzaam gevangen vis te creëren.

Wat MSC zegt

Nathalie Steins, Manager Nederland van MSC, zegt: “De Duurzame Vis Lunch is een geweldige gelegenheid voor iedereen, die nog niet bekend is met het MSC programma om over ons werk te leren. Door te kiezen voor onafhankelijk gecertificeerde duurzame visproducten met het blauwe MSC ecolabel belonen consumenten duurzame visserijen en stimuleren ze andere visserij om ook de stap naar duurzame vangst te maken. Het aanbod van MSC gecertificeerde, duurzame visproducten blijft groeien. Het is nog nooit zo eenvoudig geweest een duurzame keuze te maken bij de aankoop van vis."

Deelnemende organisaties

In Nederland kunnen consumenten op verschillende plekken terecht voor een duurzame vislunch. In Amsterdam doen de restaurants Te Pas, Umoja en Fifteen mee. Ook Hotel-Theater Figi en Slot Zeist in Zeist, Visrestaurant de Parel van Vreeswijk in Nieuwegein en Stadscafé Restaurant ‘t Feithhuis in Groningen serveren een duurzame vislunch. Wie geen tijd heeft voor een zittende lunch kan terecht bij enkele viswinkels van Visgilde waaronder Peter Verlaan in Dieren, bij alle locaties van Fishes (Amsterdam, Breukelen, Utrecht) en bij Schmidt Zeevis in Rotterdam. Het personeel van het Wereld Natuur Fonds en Staatsbosbeheer (via SAB catering) en een aantal door Sodexo gecaterde organisaties kan op 30 september ook genieten van duurzame vis. De KLM brengt de Duurzame Vis Lunch naar een wel heel bijzondere hoogte. Alle passagiers op de intercontinentale KLM vluchten vanuit Amsterdam kunnen een MSC gecertificeerd vismenu kiezen.

 

Meer informatie:

Karin Fredrikze, MSC Commercial Officer Nederland : 070-3605979 / +31 (0) 6  5463 5691; [email protected] 

Bekijk kerncijfers over MSC. 

Noten voor de redactie:

[1] De MSC is een internationale non-profit organisatie die in 1997 is opgericht om oplossingen voor het probleem van overbevissing te bevorderen. De MSC beheert het enige wereldwijd erkende milieucertificerings- en ecolabellingprogramma voor wildgevangen vis. Het is het enige eco-label voor visproducten dat voldoet aan de richtlijnen van de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) voor visserijcertificering en de ISEAL Code of Good Practice for Setting Social and Environmental Standards (ISEAL Gedragscode voor het Zetten van Sociale en Milieustandaarden). De MSC heeft kantoren in London, Seattle, Tokyo, Sydney, Den Haag, Edinburgh, Berlijn en Kaapstad.

In totaal zijn er meer dan 150 visserijen betrokken bij het MSC-programma. Hiervan zijn er 54 gecertificeerd en zitten er 114 in het certificeringstraject. Voor nog eens 40-50 visserijen wordt een vertrouwelijke voorstudie uitgevoerd. Samen zijn de MSC-gecertificeerde visserijen goed voor een jaarlijkse vangst van bijna 4 miljoen ton vis, schaal- en schelpdieren. Dit is ongeveer 4% van de wereldwijde visvangst zoals gerapporteerd door de FAO. De visserijen die in het beoordelingstraject zitten vertegenwoordigen nog eens 2,85 miljoen ton – bijna 3% van de wereldwijde visvangst. Wereldwijd dragen meer dan 2.800 producten het MSC-logo dat laat zien dat het product afkomstig is uit een gecertificeerde, duurzame visserij.

Dit jaar is het precies 10 jaar geleden dat de eerste visserijen in het certificeringsprogramma stapten en viert de MSC zijn 10e verjaardag. Voor meer informatie: www.msc.org/nl 

Het werk van de MSC in Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN met de bijdrage uit de Nationale Postcodeloterij.