Skip to main content

Geen excuus meer voor tonijn zonder keurmerk: Meer dan de helft van wilde tonijn wordt duurzaam gevangen

Wereldwijd is er nog nooit zoveel duurzame tonijn beschikbaar geweest als vandaag. Op dit moment wordt er jaarlijks 2,82 miljoen ton tonijn aangevoerd uit MSC-gecertificeerde visserijen, wat neerkomt op de helft van de wereldwijde vangst van wilde tonijn. Dat blijkt uit nieuwe gegevens die MSC heeft vrijgegeven in de meest recente editie van het MSC Sustainable Tuna Yearbook. De cijfers omvatten de verkoop van verse tonijn aan de viscounter, diepvriesproducten, kant-en-klaarmaaltijden, dierenvoeding én ingeblikte tonijn. Voor supermarkten, merken en producenten is er dus geen reden meer om tonijn zonder het blauwe MSC-keurmerk aan te bieden. 

Ook in België weerspiegelt deze positieve trend zich in het aanbod. Belgische consumenten kunnen vandaag meer dan ooit kiezen voor duurzame tonijn. Het keurmerk is terug te vinden in alle productcategorieën – van conserven en smeersalades tot diepvriesmaaltijden, bereide gerechten en zelfs dierenvoeding. Maar niet iedereen doet mee. 

Grote verschillen tussen Belgische marktspelers 

Uit een marktanalyse van MSC blijkt dat sommige merken en supermarkten (onder hun eigen merk) het voortouw nemen. Lidl, Fish Tales, Princes, Jumbo, Albert Heijn en Délio bieden in België uitsluitend tonijn met een MSC-keurmerk aan. Ook Aldi heeft zich sterk geëngageerd en zit vandaag nagenoeg aan een assortiment dat volledig het MSC-keurmerk draagt. Hiermee geven deze partijen het goede voorbeeld: zij maken hun klanten duidelijk dat de tonijn duurzaam is gevangen én doorheen de volledige keten controleerbaar is. 

Bij andere grote spelers zoals Delhaize, Colruyt Group (Okay, Bio-Planet, Spar, Colruyt Laagste Prijzen) en Rio Mare is ondertussen ongeveer 50-65% van hun tonijn assortiment gelabeld met het MSC-keurmerk. In de voorbije jaren hebben ze duidelijke stappen gezet om meer producten met het keurmerk aan te bieden. Aan de andere kant blijven partijen zoals Carrefour, Imperial, Statesman en Saupiquet ver achter. Bij hen draagt op dit moment 15% of minder van hun tonijn assortiment het MSC-keurmerk. Sommige van deze partijen hebben een duurzaamheidsdoelstelling voor tonijn geuit, maar deze ambitie vertaalt zich nog niet naar herkenbare communicatie op de verpakking naar de consument toe. 

A chart with blue dots and white text

AI-generated content may be incorrect., Picture

De analyse werd uitgevoerd aan de hand van data aangeleverd door de marktpartijen, winkelbezoeken en online bronnen begin april. Voor supermarkten werd er uitsluitend gekeken naar hun eigen merk assortiment. De penetratie werd berekend op het aantal producten die het MSC-keurmerk dragen binnen het vaste assortiment. Enkele partijen werken op niveau van de bredere Benelux-regio –  deze hebben in de bijgevoegde grafiek een asterisk(*) achter de naam. Deze analyse werd beperkt tot de 15 grootste marktpartijen voor thuisconsumptie. 

Wat verwacht de consument? 

Uit een consumentenonderzoek van Globescan voor MSC (2024) blijkt dat de Belg duidelijke verwachtingen heeft: 

  • 70% vindt dat vis enkel uit een duurzame bron mag komen om de oceanen te beschermen. 
  • 67% wil zeker zijn dat de vis herleidbaar is tot een betrouwbare duurzame bron. 
  • 74% vindt dat duurzaamheidsclaims enkel geloofwaardig zijn als ze bevestigd worden door onafhankelijke organisaties en niet uit naam van een merk of supermarkt  komen. 

Hoewel vrijwel alle marktpartijen duidelijke duurzaamheidsdoelstellingen hebben geformuleerd en daar ook transparant over communiceren, blijkt dat voor consumenten niet altijd voldoende. Zij zoeken naar houvast aan het schap en verwachten dat duurzaamheidsclaims onafhankelijk gemaakt worden en controleerbaar zijn. Het MSC-keurmerk voldoet aan beiden verwachtingen. 

Duurzame tonijn is beschikbaar – nu de keuze nog 

Onderzoek dat aantoonde dat een derde van de zeven belangrijkste tonijnsoorten op biologisch onhoudbare niveaus werd bevist, leidde ertoe dat de VN in 2016 2 mei uitriep tot Wereld Tonijndag – bedoeld om bewustzijn te creëren over de bedreigingen voor tonijnvoorraden door de hoge vraag. Sindsdien hebben veel visserijen zich sterk ingezet om hun werkwijzen te verbeteren en de duurzaamheid van tonijn te waarborgen. Het meest recente voorraadoverzicht van de International Seafood Sustainability Foundation toont aan dat 87% van de wereldwijde tonijnvangst afkomstig is van gezonde visbestanden.  2 mei is daarom hét moment om ook in België stil te staan bij de keuzes die we maken als consument én als sector. De visserijsector levert, het aanbod is er. Wat houdt de Belgische markt dan nog tegen om massaal te kiezen voor gecertificeerde duurzame tonijn?

 

Bronnen en onderzoeken
Stand in het Schap rapport 2024: Klik hier
-> Zie pagina 11 voor meer informatie over het Globescan onderzoek van 2024. 

Tuna Yearbook 2025: