Skip to main content

Wouter Dieleman

Wouter is verantwoordelijk voor de Markt en Visserijondersteuning voor MSC België. Hij is een Doctor in de biologie met oog voor samenhang en relaties in de natuur. Met een solide basis als academicus en als duurzaamheidsconsultant aan land werd de zee zijn nieuwe habitat. Vanuit Antwerpen komt hij graag naar Brugge en omstreken voor werk én plezier. U kunt hem benaderen voor vragen over onze standaarden, consultaties, het certificeringsproces en impact in de oceaan. Focus op: Belgische visserij en supply chain, markdata, traceerbaarheid.

Belgen zijn verzot op verse vis, schaal- en schelpdieren1. Denk maar aan een lekker stukje kabeljauw of zalm, of onze geliefde tomate crevette. Vaak worden vissen als kabeljauw en zalm rechtstreeks uit het hoge Noorden ingevlogen om binnen 48 uur in onze vistogen te belanden. Verse vis uit onze Noordzee wordt vaak ook elders aangeland en terug naar België gereden. En de verwerking van verse vis voor hij in de winkel belandt, neemt vaak de nodige tijd in beslag.

Door de hogere efficiëntie van moderne vistechnieken en de opkomst van hoogtechnologische kweekprocessen, zijn we de seizoenskalender van onze vissoorten uit het oog verloren. We kunnen het hele jaar door eten wat we willen. Zo komt het dat soorten als kabeljauw en zalm alleen al meer dan 50% van onze consumptie dekken.

Hoewel verse vis heerlijk kan zijn – daar ben ik het niet mee oneens - doet dat toch de wenkbrauwen fronsen. De soms enorme impact van de transportketen maakt niet alleen het verse aspect van de vis relatief. Het zorgt ook voor een serieuze stijging van de CO2-voetafdruk van je visproduct.

Vissen op blauwe achtergrond met winkelmandje


Smaakvol, duurzaam, gezond, langer houdbaar en minder prijzig

Vis uit blik is een goed alternatief voor verse vis en resulteert in een even smakelijke maaltijd. Het is bovendien gezond, lang houdbaar, en veel minder duur dan verse vis. Maar visconserven kampen met een imagoprobleem (“Conserven zijn voor oude mensen ”), hoewel ze in feite erg gebruiksvriendelijk zijn.

Vis uit blik heeft vaak veel smaak, omdat de vis typisch op de piek van het vangstseizoen wordt gevangen, en na vangst snel verwerkt en ingeblikt wordt. Daardoor is de smaak en de nutritionele waarde ook op z’n hoogtepunt. Door de lange houdbaarheid kan het product gemakkelijk ook buiten seizoen gegeten worden, zonder smaakverlies, eender waar en wanneer ter wereld. Tijdens de afgelopen lockdown(s) werd mede daardoor wellicht veel meer vis in blik verkocht (+14% 2).

Visconserven in opmars

Een van de meest voorkomende barrières om meer vis te eten, is de uitdaging om vis te bereiden. Dat geldt ook voor vis uit blik. 

Intussen bestaat er een rijkdom aan recepten en ideeën om te koken met vis uit blik, en chefs gaan aan de slag om hun eigen twist aan gemakkelijke, gezonde en smaakvolle gerechten te geven. Vis uit blik is niet langer alleen een gemakkelijke en smaakvolle toevoeging aan een frisse salade. Visconserven worden net als in andere culturen ook vaker als ingrediënt in een warme maaltijd gebruikt.

Duurzame visconserven steeds gemakkelijker te vinden

Meestal is het moeilijk om te weten te komen waar je vis vandaan komt en hoe deze is gevangen. Die informatie heb je wel nodig om te bepalen of je vis duurzaam gevangen is.

Conservenproducten hebben doorgaans de nodige informatie op het etiket staan (in tegenstelling tot bij onverpakte verse vis bijvoorbeeld). Vaak kun je daarmee aan de slag met de Viswijzer. Anderzijds is deze informatie vaak niet specifiek genoeg, en is terugvallen op een betrouwbaar keurmerk zoals MSC een goede keuze. 

Onze recente analyse van het conservenschap maakte duidelijk dat er steeds meer MSC-gecertificeerde visconserven beschikbaar zijn, zeker voor zalm en stilaan ook voor tonijn. Je kan intussen zowel onder huismerken van de supermarkten, als onder A-merken een duurzaam alternatief vinden. 

Als je als consument weinig of geen informatie kan terugvinden op de verpakking, kies dan voor een ander product.


Impact in de oceaan… én aan land

Visbestanden waar MSC-gecertificeerde visserijen op vissen zijn er doorgaans beter aan toe dan andere visbestanden. Dit is o.a. terug te zien in ons Global Impact Report (zie p. 26-27). MSC-gecertificeerde visserijen tonen ook jaarlijks aan hoe ze verbeteren en hun visserijmethodes aanpassen waar nodig.

Het vele werk dat achter MSC-gecertificeerde visserijen schuilt, zorgt voor duurzaamheid op lange termijn. En dat niet alleen in de oceaan, maar ook op land. Wereldwijd zijn meer dan 3 miljard mensen afhankelijk van visserij voor voeding en werkzekerheid. Door het lange leven van visserijen te verzekeren, zorg je ook voor de mensen die ervan afhangen.

U vindt meer informatie over het verduurzamen van de conservenmarkt in het rapport Blik op conserven.

voorkant van het Blik op Conserven rapport met rechts een geïllustreerde tonijn


1  Ruim twee derde van de visconsumptie in België vindt thuis of bij familie en vrienden plaats (VLAM 2016). Daarvoor doet de Belg zijn aankopen voor ruim 80% in de supermarket (Gfk 2018). Meer dan de helft van de aankoop van vis betreft verse vis. Visconserven vertegenwoordigen slechts 15% van de aankopen.

2 Nielsen scandata, 2020.