Skip to main content

De meeste Belgen vinden lokale oorsprong belangrijk, maar weten niet waar hun favoriete vis vandaan komt. Dat blijkt uit een studie die iVox uitvoerde in opdracht van MSC en ASC (keurmerk voor verantwoord gekweekte vis). Maar liefst de helft van de consumenten zegt geen idee te hebben van de oorsprong van zeebaars of van de koolvis in fishsticks die worden verkocht in de Belgische winkels en restaurants. Let daarom op het blauwe keurmerk, zo ben je te minste zeker dat het product afkomstig is van een duurzame visserij.

Belg verkiest lokale productie en traceerbaarheid

Drie kwart van de Belgische consumenten (77%) vindt de lokale productie van zeevoedsel belangrijk, ook al is 54% van mening dat ‘lokaal’ niet altijd gelijk staat aan ‘duurzaam’.

Een vergelijkbaar percentage (85%) de traceerbaarheid van zeevoedsel belangrijk vindt. Oudere consumenten hechten meer belang aan duurzaamheid (96% van de respondenten ouder dan 55 jaar, tegenover 84% in de categorie tot 34 jaar).

“9 op de 10 Belgen vinden de duurzame en verantwoorde productie van vis-, schaal-en schelpdierproducten belangrijk (89%)”

iVox Studie

Een op drie Belgen (35%) beschouwt lokale producten altijd als duurzamer

Wanneer de survey doorvroeg over de oorsprong van de tien meest verkochte vissoorten in België, konden de meeste respondenten niet aangeven in welke regio de soorten gevangen of gekweekt worden:

  • Slechts een op drie Belgen (36%) weet dat kabeljauw ook door Belgische vissers wordt gevangen in de Noordzee. Amper 16,3% weet dat kabeljauw ook in de Atlantische Oceaan wordt gevangen. Het grootste deel van de kabeljauw op ons bord is afkomstig uit het noordelijke deel van de Atlantische oceaan en het kabeljauwbestand in de Noordzee is er belabberd aan toe.
  • Minder dan een derde van de Belgen (29%) weet dat zalm in Europa wordt gekweekt. Het grootste deel van de zalm die wereldwijd wordt geconsumeerd, wordt gekweekt en Noorwegen is de grootste producent van kweekzalm. Bovendien wist nagenoeg niemand (2%) dat zalm ook in Amerika wordt gekweekt, en dat ondanks het feit dat Chili de op een na grootste zalmkweker is. Slechts 13% weet dat er elders in de wereld ook wilde zalm wordt gevangen.
  • Bijna de helft van de Belgen (48%) zegt geen idee te hebben van waar zeebaars komt. Slechts 12% weet dat zeebaars in de Noordzee wordt gevangen door Europese vissers en nog minder mensen (7%) weten dat deze vis ook gekweekt wordt in Europa. Het overgrote deel van de zeebaars is afkomstig van kwekerijen in Griekenland en Turkije.
  • Ook is er verwarring over de oorsprong van de koolvis in fishsticks: de helft van de respondenten (47%) weet niet waar die vandaag komt. Slechts 15% gaf correct aan dat deze vis buiten Europa wordt gevangen.
  • Minder dan de helft van de Belgen (43%) weet dat Belgische vissers tong vangen in de Noordzee en slechts 10,4% weet dat Belgische vissers hun tong ook elders vangen. In realiteit wordt 80% van de ‘Belgische’ tong buiten de Noordzee gevangen.

Traceerbaarheid van boot tot bord!

Om te weten wat je koopt, let je dus best op het blauwe MSC keurmerk. Zo kan je er van op aan dat het product afkomstig is van een visserij die door een onafhankelijke certificeerder is beoordeeld tegen de MSC Visserijstandaard en doorheen de toeleveringsketen gescheiden is gebleven van niet-gecertificeerde vis-, schaal- of schelpdieren. Lees meer over de MSC Traceerbaarheidsstandaard en/of bekijk onderstaand filmpje voor meer informatie daarover.

Duurzame visserij van oceaan tot bord

Duurzame visserij van oceaan tot bord

Meer over de survey

Onderzoeksbureau iVOX voerde deze peiling bij duizend Belgische consumenten uit in naam van MSC en ASC en ter gelegenheid van de Bewuste Visweek. Deze jaarlijkse campagne benadrukt hoe belangrijk het is om na te denken over de oorsprong van vis en zeevruchten en om een duurzame en verantwoorde visvangst en -kweek te promoten.
Rapport iVox Survey 2020_MSC_Kennis van vissen
Language: Dutch
Date of issue: 17 september 2020
Download download file PDF - 1 MB