Skip to main content

Met trots presenteren wij voor de tweede keer in België de MSC Duurzame Vis Awards. Hiermee willen we de uitmuntende duurzaamheidsprestaties van mensen en organisaties binnen de Belgische visserijsector publiekelijk erkennen. Dag in, dag uit wordt er hard gewerkt door organisaties om de visindustrie te verduurzamen en vis veilig te stellen voor nu en de generaties na ons. Graag stellen wij de categorieën en genomineerden voor!

Marine Stewardship Council België: Duurzame Vis Awards 2023

Marine Stewardship Council België: Duurzame Vis Awards 2023

Menno Bax, MSC Program Director Benelux:

“Voor de relatief korte periode dat MSC in België aanwezig is, is het opvallend welke grote stappen zijn gezet. De visindustrie staat voor veel uitdagingen zoals de gevolgen van de Brexit, de opwarming van de oceanen en de stijgende energieprijzen. We zien dat er desondanks veel aandacht is voor de inkoop van duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten en dat de betrokkenheid van de verschillende partners groot is. De gehele keten, van boot tot bord, zet zich in voor duurzame vis, een proces dat niet altijd zichtbaar is. 

Met de nieuwe categorieën ‘Beste supplement, Beste dierenvoeding en Beste foodbox’ die dit jaar zijn geïntroduceerd, ben ik blij dat we de uiteenlopende bijdragen kunnen belonen die visserijen, leveranciers, merken en retailers leveren om ervoor te zorgen dat we vis hebben voor toekomstige generaties. Dankzij de inzet van onze partners maken we dagelijks het verschil tegen overbevissing. We willen hen op deze manier bedanken en in de schijnwerpers zetten voor een groter publiek.” 
Menno Bax, MSC Program Director Benelux:

Award categorieën 

Op 3 oktober werden alle winnaars bekendgemaakt. De prijzen werden uitgereikt door MSC-collega’s William Morré en Nadèche Moulakis. 

De volgende categorieën werden in deze editie van de MSC Duurzame Vis Awards uitgereikt:

Winnaar drie beste Belgische leveranciers

Pittman Seafoods is een bedrijf dat altijd op zoek gaat naar duurzame oplossingen, met een positieve commerciële instelling. Producten boeten nooit in aan kwaliteit. Mowi Belgium is al jarenlang een belangrijke partner van zowel ASC en MSC en engageert jaar na jaar partners om zich meer in te zetten op duurzaamheid.Gilco is een partij die altijd open staat voor de ontwikkeling van nieuwe producten en qua omvang één van de meest impactvolle leveranciers in België is.
Winnaar drie beste Belgische leveranciers

Winnaar beste nationale merk

Dit jaar kreeg Fish Tales de prijs overhandigd, vanwege de erg sterke introductie in de Belgische markt als kleine speler, de perfecte score op communicatie en commitment én de constante verbeteringen ieder jaar. Fish Tales is ook al decennialang verbonden aan een 100% ASC/MSC doelstelling.

2e plaats: Iglo     3e plaats: Délio

Winnaar beste nationale merk

Winnaar beste foodservice

IKEA springt eruit door complete en directe communicatie, en door de radicale keuze om in een relatief breed aanbod met een groot volume alle soorten MSC gecertificeerd aan te bieden. Verder is IKEA erg betrokken met de communicatie van duurzaamheid naar klanten en medewerkers; zo organiseerden ze doorheen de gehele zomer een uitgebreide sensibiliseringscampagne rond de duurzaamheid van Zeeuwse mosselen.

2e plaats: JEAN sur MER Harbor Cafe     

3e plaats: Quick

Winnaar beste foodservice

Winnaar beste foodbox

Er is nog veel ruimte tot verbetering binnen deze categorie op het vlak van publieke doelstellingen, transparantie en communicatie van partners. Echter, HelloFresh werd unaniem als winnaar naar voren geschoven door de jury. Zij hebben al meer inspanningen geleverd op vlak van de parameters en ook niet onbelangrijk, maar dit werd niet als doorslaggevend gezien, HelloFresh is veruit de grootste qua MSC-volume in de Belgische markt.

2e plaats: Marley Spoon

3e plaats: Foodbag

     
Winnaar beste foodbox

Winnaar beste dierenvoeding

De genomineerden binnen deze categorie waren zeer gelijkend aan elkaar, dus er werd door de jury veel belang gehecht aan de publieke duurzaamheidsdoelstellingen en communicatie. Op dit vlak was Sheba een duidelijke voorloper: ze hebben niet enkel een zeer robuust beleid, maar communiceren hier ook uitvoerig over naar de consument.

2e plaats: Smolke     3e plaats: Yarrah

Winnaar beste dierenvoeding

Winnaar beste supplement

Supplementen winnen in populariteit en consumenten komen dagelijks in contact met de verschillende producten. Alle drie de partijen vallen in dezelfde grootorde op het vlak van volumes en assortiment. Ook hier waren publieke doelstellingen en communicatie dus doorslaggevend.  Arctic Blue werd door de jury als winnaar bekroond omdat ze al jarenlang een 100% MSC duurzaamheidsbeleid hebben waarover ze ook publiekelijk communiceren. Verder schetsen ze een correct beeld rondom duurzame visserij. 

2e plaats: Omegaflow     

3e plaats: Lucovitaal

Winnaar beste supplement

Winnaar belangrijkste MSC-gecertificeerde visserij

De Nederlandse mosselsector wordt algemeen aanvaard als winnaar van deze categorie, vanwege het uitgesproken belang voor de Belgische markt, maar ook vanwege het duidelijk duurzame karakter. Ook Alaska koolvis verdient deze nominatie als voorbeeld van hoe duurzame visserij wel degelijk bestaat. Echter, dit jaar wou de jury een speciale vermelding geven aan MSC gecertificeerde skipjack tonijnvisserijen, omdat het voor deze soort erg van belang is om orde te krijgen in de moeilijke verduurzaming van deze visserijen. De sterke groei en historische overeenkomsten doorheen het jaar worden daarom als erg positief ervaren. 

2e plaats: Skipjack tonijnvisserijen

3e plaats: Alaska pollock visserij

Winnaar belangrijkste MSC-gecertificeerde visserij

Winnaar beste supermarkt voor verse vis

Colruyt Group werd dit jaar door de jury verkozen als winnaar omdat zij veruit de grootste verbeteringen hebben doorgevoerd overheen het laatste financiële jaar en de scherpe aflijning wat betreft de definitie van duurzame visserij. Er werd ook appreciatie geuit voor het feit dat Carrefour als enige van de drie kandidaten verse vistogen met vis op ijs onderhoudt, die bovendien het MSC-certificaat met onafhankelijk gecontroleerde traceerbaarheidseisen behaalde. Lidl komt op een verdienstelijke derde plaats, ondanks het kleinere assortiment. Daarbij werd Lidl extra positief beoordeeld op vlak van publieke doelstellingen en communicatie naar consumenten.  

2e plaats: Carrefour     3e plaats: Lidl

Winnaar beste supermarkt voor verse vis

Winnaar beste supermarkt

Het feit dat Aldi het grootste volume aan MSC gecertificeerde vis, schaal- of schelpdieren verkocht in het afgelopen jaar én een voortrekkersrol neemt op het vlak van MSC gecertificeerde tonijn maakt dat Aldi als winnaar voor deze categorie werd gekozen. Ook heeft Aldi het voorbije jaar verbeteringen toegepast op vlak van communicatie en commitment, waardoor ze een perfecte score behaalde op deze parameters. 

2e plaats: Lidl     3e plaats: Colruyt Group
Winnaar beste supermarkt
Wie heeft onze houten vis awards gemaakt?

Wie heeft onze houten vis awards gemaakt?

We trekken het duurzaamheidsverhaal graag door naar alle aspecten van de Duurzame Vis Awards. Vandaar dat we voor deze tweede editie opnieuw kozen voor de houten vissen van Lulu Stories als trofee. Deze vissen zijn gemaakt van drijfhout en elke trofee is een uniek decoratief stuk. Elke ochtend wandelt kunstenaar Isaiah uit Lamu, Kenia over het strand op zoek naar aangespoeld hout, gevormd door water-termieten. Beïnvloedt door de oceaan vertelt elk stuk zijn eigen, duurzame verhaal.

Lulu Stories is een klein familiebedrijf dat gerund wordt door de Belgische Griet en haar Keniaanse man Babu vanuit hun huis in Lamu, een kleine vissersgemeenschap in Kenia. Het koppel werkt samen met lokale makers en kunstenaars om hun liefde voor natuurlijke materialen en handgemaakte details met de wereld te delen. Hun belangrijkste doel is om mensen te inspireren om goed na te denken over de spullen die ze in hun leven hebben, terwijl ze zichzelf voeden met wat ze echt nodig hebben.