Jump to section
Wie zijn vakantie aan de Noordzee doorbrengt, maakt ongetwijfeld kennis met de beroemde garnaalschotels. U komt hier meer te weten over de beroemde delicatesse en ontdekt hoe u ze heel eenvoudig zelf thuis kunt bereiden.
Noordzeegarnalen hebben een lang en smal lichaam dat enigszins ovaal van doorsnede is. Zoals alle garnaalsoorten heeft hij een beschermend chitineus exoskelet. Typisch zijn ook de lange voelsprieten op de kop die als tastorganen fungeren en gebruikt worden voor de oriëntatie. Volwassen mannetjes kunnen tot 7 cm en vrouwtjes tot 10 cm lang worden.
Zoals alle tienpotigen heeft de Noordzeegarnaal niet zomaar tien poten, maar wel tien paar poten en dus in totaal 20 poten. Op het voorlijf zitten vijf paar poten. De twee voorste paren hebben scharen en zijn tot grijporganen ontwikkeld, de overige 3 zijn looppoten waarmee de garnalen zich door het water voortbewegen. De vijf uiterste paren op het achterlijf fungeren als zwempoten. Aan het uiteinde van de duidelijk gesegmenteerde tweede lichaamshelft bevindt zich een waaiervormige staart waarmee de Noordzeegarnaal zich plots snel kan voortbewegen om uit een gevaarlijke situatie te ontsnappen.
Noordzeegarnalen zijn grijsbruin van kleur. Daarom worden ze in het Frans ook „crevette grise“ en in het Engels „brown shrimp“ genoemd. Pas wanneer ze gepeld en gekookt zijn, krijgt hun vlees de typische zachtroze tot roodachtige kleur.
Het leefgebied van de Noordzeegarnaal omvat het hele noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan, de Oostzee en natuurlijk de Noordzeekusten vóór België, Nederland, Duitsland en Denemarken. Hier leven ze bij voorkeur in relatief ondiepe baaien met een gemiddelde diepte van 20 meter. Ze voelen zich het best in zandige bodems, waar ze zich ingraven ter bescherming tegen roofdieren en gemakkelijk de kleine krabben, slakken, wormen en schelpen vinden waarmee ze zich voornamelijk voeden. Zelf zijn ze een belangrijke voedingsbron voor zeevogels en vissen.
Noordzeegarnalen kunnen zich meerdere keren per jaar voortplanten. De voortplantingsperiode en -frequentie zijn afhankelijk van de habitat. In de zuidelijke Noordzee zijn er zomer- en wintereieren. De vrouwtjes dragen de bevruchte eieren gedurende ongeveer één tot drie maanden aan hun achterlijf voordat de larven uitkomen. Deze leven dan eerst vrijzwemmend in open zee. Na verschillende groeifasen, waarin ze steeds weer vervellen, settelen ze zich uiteindelijk op de bodem in de buurt van de kust.
Garnalen vissers van de Noordzee
Chefs en visliefhebbers van over de hele wereld delen snelle, gemakkelijke recepten voor vis met het MSC-keurmerk.
De beste manier om de impact van het MSC-programma te begrijpen is door de verhalen van de betrokkenen. Lees over de gepassioneerde mensen die voor onze oceanen zorgen.
Duurzaam vissen betekent dat men voldoende vis in de oceaan overlaat, respect heeft voor de natuurwereld onderwater en ervoor zorgt dat mensen die afhankelijk zijn van visserij, in hun levensonderhoud kunnen blijven voorzien.
'{{item.Image.Title}}', {{item.Image.Artist}}, {{item.Image.Description}}